top of page
Mesterséges reprodukcióra való felkészülés, folyamat kísérése

Magyarországon évről-évre nő az asszisztált reprodukciós eljárásban résztvevő párok száma. 

 

Tabu arról beszélni, hogy az elsőre sikeres folyamat is jelentős lelki terheléssel jár a fizikai behatások mellett, a reményteliséget árnyékként kísérik a kétségek, nehéz döntések. Az eljáráshoz, az időben egymást szorosan követő, többszöri beavatkozáshoz számos veszteség kapcsolódik, melyek legtöbb esetben nevesítve sincsenek. Attól a pillanattól fogva, hogy a pár a természetes fogantatás lehetőségét elengedve elindul a meddőség kivizsgálásának és kezelésének útján, életük gyökeresen megváltozik…(Szimon Petra, Napfogyatkozás Egyesület Tabu és Trend Konferencia 2019)

Évek óta foglalkozom mesterséges megtermékenyítési folyamatban lévő párok támogatásával - a témát publikációkban, interjúkban és konferenciákon képviseltem, szívügyemnek tekintem, hogy ezen a kihívásokkal teli úton megfelelő támogatást kapjanak a szülők.

 

Megfelelő preventív támogatással, pszichoedukációval, majd a folyamatot egyes fázisaiban is végigkísérő pszichés támogatással lehet a tapasztalatok alapján a legnagyobb hatékonyságot elérni (HBS, 2009) A folyamat ilyen jellegű megismerésén, relaxációs módszerek elsajátítása-, erőforrások feltérképezése-, és megküzdési eszköztár átadásán  keresztül a kontrollérzés erősödhet, amely a mentális jóllét, a pszichés megküzdés oldaláról támogathatja a sikerességet.

Az egyéni-és szülőpárokkal való segítő folyamat mellett elérhető csoportos felkészítő-kísérő Kokopelli programunk.  

A lombikprogramban a számos kihívás mellett felmerülnek vesztségek, melyek feldolgozása – hasonlóan a pre-és perinatális veszteségekhez – fontos a születendő gyermek és a szülők mentális egészségvédelme szempontjából. 

A veszteségek feldolgozásához elérhető az egyéni-és párban történő kísérés, valamint alkalmanként induló csoportok.

bottom of page