top of page
Gyászfeldolgozás általános-és perinatális veszteség esetén egyéni kliensekkel és csoportokkal 

Veszteségek végig kísérik az életünket. Nem csak halálhoz kapcsolódóan élhetünk meg veszteségélményt. Számos egyéb élethelyzet is okozhat gyászt, járhat ahhoz kapcsolódó érzelmekkel: válás, munkahely elvesztése, betegség, költözés.

A veszteségélmény megrendíti életünket, elbizonytalanít önmagunkat, a minket körülvevő világot illetően.

 

A gyász a veszteség által kiváltott érzelmi, viselkedésbeli reakciók összessége. 

Veszteségek végig kísérik az életünket. Nem csak halálhoz kapcsolódóan élhetünk meg veszteségélményt. Számos egyéb élethelyzet is okozhat gyászt, járhat ahhoz kapcsolódó érzelmekkel: válás, munkahely elvesztése, betegség – vagy annak fenyegetése, amelyet az aktuális covid19 készültség során is megtapasztalhattunk -, gyermekek kirepülése a „fészekből”, de olyan pozitív életesemények is, mint az új otthonba költözés, munkahelyi előléptetés, vagy gyermekünk ballagása, esküvője.

A veszteségélmény megrendíti életünket, elbizonytalanít önmagunkat, a minket körülvevő világot illetően.

Az egyensúly felbomlik, a megszokott életvitelünkben változás következik be. Az új egyensúlyig vezető út lelkileg megterhelő lehet, melyen egyénileg- és csoportokkal dolgozva kísérem klienseimet. 

A gyászfeldolgozás, a halálélmény – vagy veszteségélmény átalakulásra is késztet bennünket - sokszor önismereti úton indít el, vannak, akik ennek kapcsán kezdenek magukkal lelki téren is foglalkozni.

bottom of page